Menu

Menu

Abu kritisch over het initiatief van SP, Groenlinks en pvda over Payrolling

Via diverse media hebben SP, GroenLinks en PvdA vandaag aangekondigd binnenkort gezamenlijk een wetsvoorstel in te dienen over payrolling. Met dit initiatief beogen zij naar eigen zeggen payrollwerknemers ‘gelijke rechten’ toe te kennen. Zij zijn niet voor het afschaffen van payrolling.

De ABU is voorstander van goed gereguleerde payrolling. Misbruik van payrolling moet worden aangepakt. Wettelijke beperkingen zijn volgens de ABU echter te generiek.

Nadere payrollwetgeving kan afbreuk doen aan de belangrijke rol die payrolling op de arbeidsmarkt vervult en de noodzaak tot nieuwe regels ontbreekt. De ABU staat daarom kritisch tegenover het initiatief van de drie politieke partijen, maar wacht de uitwerking van het wetsvoorstel met belangstelling af.

Payrollers vallen onder uitzend-cao

Payrolling is een juridisch erkende vorm van ter beschikking stellen van arbeidskrachten, waarop al veel regelgeving van toepassing is. Zo vallen payrollwerknemers onder de CAO voor Uitzendkrachten. Daarvan maakt deel uit dat zij vanaf hun eerste werkdag recht hebben op de beloning die bij de opdrachtgever geldt. Gelijke behandeling, waarnaar de initiatiefnemers van het wetsvoorstel streven, is dus al voldoende gewaarborgd.

Ook hebben payrollwerknemers net als ‘gewone werknemers’ recht op loon tijdens ziekte en bouwen zij pensioen op. Omdat payrollwerknemers – anders dan bijvoorbeeld zzp’ers – onder het arbeidsrecht vallen, worden zij juridisch goed beschermd. Voor werknemers is het vaak gunstig om in dienst te treden bij een payrollonderneming, omdat dergelijke bedrijven bij uitstek in staat zijn het werkgeverschap deskundig te vervullen. Daarbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan verzuimbegeleiding, loopbaanbegeleiding, opleiding en ontwikkeling en van-werk-naar-werkbemiddeling.

Payrolling van belang voor Nederlandse arbeidsmarkt

Payrolling maakt werk mogelijk. 25% van de mensen die via payrolling aan het werk zijn, was daarvoor werkloos of arbeidsongeschikt. Het biedt dan ook een belangrijke opstap voor werklozen. Daarnaast ontzorgt payrolling ondernemers en stelt hen in staat te groeien. Vooral voor het MKB is payrolling een waardevolle vorm van hr-dienstverlening. In Nederland werken een kleine 200.000 mensen als payrollers.

Meer informatie: www.abu.nl

Vorige nieuwsberichten lezen? Zie de nieuwspagina


Contactinformatie

Nassaustraat 18
9671 BW, Winschoten
Tel: 0597 432 435
Fax: 0597 433 013

info@your-payroll.nl